آیه 106 سوره بقره: اثبات وجود امام مهدی ارواحنا له الفداء
ما نَنْسَخْ مِنْ آيَةٍ أَوْ نُنْسِها نَأْتِ بِخَيْرٍ مِنْها أَوْ مِثْلِها أَ لَمْ تَعْلَمْ أَنَّ اللَّهَ عَلى كُلِّ شَيْءٍ قَديرٌ
هر حكمى را نسخ كنيم، يا آن را به [دست] فراموشى بسپاريم، بهتر از آن، يا مانندش را مى آوريم مگر ندانستى كه خدا بر هر كارى تواناست؟
تفسير آيه
این آیه در مقام پاسخ به تبلیغات سوء یهود است. آنان سؤال مىكردند چرا در اسلام برخى قوانین تغییر پیدا مىكند؟ چرا قبله از بیت المقدّس به كعبه تغییر یافت؟ اگر اوّلى درست بود پس دستور دوّم چیست؟ و اگر دستور دوّم درست است پس اعمال قبلى شما باطل است.
قرآن به این ایرادها پاسخ مىگوید: ما هیچ حكمى را نسخ نمى كنیم یا آنرا به تأخیر نمى اندازیم مگر بهتر از آن یا همانندش را جانشین آن مى سازیم. آنان از اهداف و آثار تربیتى، اجتماعى و سیاسى احكام غافل هستند. همانگونه كه پزشك براى بیمار در یك مرحله دارویى تجویز مى كند، ولى وقتى حال مریض كمى بهبود یافت، برنامه دارویى و درمان او را تغییر مى دهد. یا معلّم با پیشرفت درس دانشآموز، برنامه درسى او را تغییر مىدهد، خداوند نیز در زمانها و شرایط مختلف و متفاوت، برنامه هاى تكاملى بشر را تغییر مى دهد.
یكى از مصادیق آیه، استمرار امامت در جامعه و جانشینى هر امام به جاى امام قبلى است، چنانكه در حدیثى ذیل این آیه مى خوانیم: هر امامى از دنیا مى رود، امام دیگر جانشین او مىشود. [1]
تفاسير مهدوي شيعي
سيد عبد الحسين طيب در «اطيب البيان في تفسير القرآن» و از اين آيه مي توان بقاء وجود حضرت بقية اللَّه را استفاده نمود زيرا به نصّ قرآن دين اسلام تا قيامت باقي است و به نصّ اخبار وارده از رسول اكرم صلي الله عليه و آله و سلم اوصياء او منحصر به دوازده نفرند و يازده نفر از آنها در دنيا رحلت نموده لذا لازم است وصي دوازدهم باقي باشد و اگر نه جمله نَأْتِ بِخَيْرٍ مِنْها أَوْ مِثْلِها صادق نيايد.
پی نوشت:
[1]نخبة التفاسیر.
آیه 106 سوره بقره: اثبات وجود امام مهدی ارواحنا له الفداء